Chapewerken

Chapewerken van Badas PUR

De chape is de cementlaag waarop de vloer ligt. Misschien kent u chape ook wel onder de naam dekvloer of ondervloer. Een goed gelegde ondervloer is essentieel voor de stabiliteit en duurzaamheid van uw huis. Zorgt u hier niet voor dan bestaat de kans dat u te maken krijgt met een vloerverzakking.

Vloerverzakking

Uw vloer vormt de basis van uw huis. Vloerverzakking of andersoortige vloerproblemen kunnen veel ellende veroorzaken. Vaak gebeurt dit plotseling. Vloerverzakking is meestal te wijten aan een slecht gelegde ondervloer. Om dit probleem te voorkomen is een goed gelegde chape erg belangrijk. Hiervoor neemt u contact op met Badas PUR.

Manieren van chape leggen

Er zijn verschillende manieren om chapewerken uit te voeren:
  • Hechtende chape: In dit geval komt de chape direct op de betonvloer te liggen. Dit is mogelijk als de draagvloer stabiel is en niet scheurt. Vaak gebeurt dit als de chape tussen de drie en vijf centimeter dik is.
  • Niet-hechtende chape: Hierbij wordt de betonvloer gescheiden van de chape, bijvoorbeeld als de chape op een plastiek komt te liggen. De niet-hechtende chape wordt vaak gebruikt bij chapes dikker dan vijf centimeter. Het plastiek is vochtwerend.
  • Zwevende vloer: dit is een niet-hechtende chape die op een thermische of akoestische isolatielaag ligt.

Bewapening bij chape

In sommige gevallen is er een wapening nodig ter versterking van de chape. In de regel worden hiervoor stalen vezels, kabels of netten die de cementlaag verstevigen gebruikt. In dat geval spreken we van bewapend beton. Een bewapening is verplicht bij de aanleg van:
  • Een niet-hechtende chape.
  • Een zwembad of terras. Hierbij legt Badas PUR een dikke netbewapening.
  • Een zeer dunne chape of een natuurstenen vloerafwerking. In dat geval gebruikt Badas PUR een vezelbewapening om de chape te versterken.
  • Vloerverwarming

Chape en vloerverwarming

Bij vloerverwarming is het nodig een wapening te leggen, vooral als u kiest voor vloerverwarming via het natbouwsysteem. Bij dit systeem worden de kunststof buizen die de warmte door het huis verdelen direct in de natte chape gelegd. Zo worden de kunststofbuizen ingefreesd. Over de chape komt een vloer van cementmortel. Dit is een soort gipsvloer die vochtbestendig is. Hier geldt dat hoe dichter de kunststofbuizen bij elkaar liggen, hoe sneller de vloer opwarmt. Over het algemeen past een afstand van tien centimeter. Meer informatie over onze chapewerken? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.